’t Aol’ Volk bij Ellert&Brammert

Jaarlijks wordt Openluchtmuseum Ellert en Brammert tot leven gewekt !

Dit jaar op       zondag 2 juli 2023 vanaf 11.00 uur 

Levende Drentse geschiedenis door ’t Aol’ Volk – Emmen 

Er wordt gewerkt, getrouwd, gerouwd, gedanst en vele behuizingen in het Openluchtmuseum hebben bewoners die u laten zien hoe men vroeger op het Ellertsveld leefde !
De hele dag lopen er vreemde figuren van “vroeger” rond. Het landlopersechtpaar houdt zich bezig met alles wat niet is toegestaan en het stel zal dan ook zeker af en toe in de gevangenis worden opgesloten, want de veldwachter ziet er natuurlijk op toe dat alles ordelijk verloopt.
Keienkloppers en stenenprikkers doen hun werk, de was ligt op de bleek en de kunstschilder is ook aanwezig. De timmerwerkplaats is bemand en klokkleedjesknipsters en “mutsenstiefsters” zijn creatief bezig in het Armhoes.

Er wordt “over de puthaak” getrouwd, een gebruik bij mensen die geen vaste woon- of verblijfplaats hadden. Verder veel kleedgewoonten van vroeger, maar ook kan men – “met een knipoog naar het verleden” – jonge meiden zien met mooie creaties van oude niet meer te dragen kleding.  Tijdens de boerenbruiloft van de gegoede stand kan men genieten van walsen en polka’s en  “brandewien op rozienen”.
Voor kinderen is er ook veel te beleven: er kan worden meegedanst met de jeugd- en kinderdansgroep en het “Ot en Sien-spel” spel kan worden gespeeld; een spellencircuit langs de verschillende hutjes met spelletjes van vroeger, zoals vlaggetjes in de stoof steken, zaklopen, etc.
Als ze het allemaal volbracht hebben wacht de kinderen een verrassing.

’t Aol’ Volk probeert u een indruk te geven van de leefomstandigheden van onze voorouders!
Tot  zondag 2 juli 2023 bij Ellert en Brammert in Schoonoord!