Bijzonderheden 2013

Jan-Houwing

Jan Houwing

* Westenesch, 9 oktober 1923            † Emmen, 8 februari 2013

Vanaf de oprichtingsdatum op 24 februari 1948 was Jan Houwing actief als bestuurslid en van 1971 tot 1995 heeft hij zich als voorzitter altijd intensief voor ’t Aol’ Volk ingezet. In 1995 werd hij benoemd tot ere-voorzitter en tot het laatst was hij geïnteresseerd in het wel en wee van “zijn” vereniging.

Een paar hoogtepunten uit zijn voorzitterstijd waren de Internationale Festivals, de 12 extra uitvoeringen voor de OBM en de opvoering van De Loffelijke Etstoel. In 1985 kreeg hij een Koninklijke Onderscheiding en in 1995 de Stimulans prijs. Jan Houwing was een man met eigen normen en waarden, toegankelijk voor iedereen en ging wat mensen betreft op zijn eigen oordeel af. Iedereen was voor hem gelijk, ongeacht afkomst of status.

Als Jan Houwing niet had behoord tot de eigen actieve club, dan had hij zeker al de Buiskool-trofee ontvangen die om de paar jaar door onze vereniging wordt uitgereikt, want als geen ander heeft hij de erfenis van “Mister Boeskool” – de oprichter van de vereniging – helpen uitbouwen.

Voordrachtwedstrijd was wederom een Drentse “happening” in “De Muzeval”

AolVolk-winnaars-Voordracht
Vrijdagavond 1 november was de grote finale van de voordrachtwedstrijd van ’t Aol’ Volk voor de jeugd. Sinds de oprichting van de Drentse vereniging in 1948 wordt deze wedstrijd in de Drentse streektaal elk jaar georganiseerd. Via de basisscholen hadden zich zo’n 100 kinderen aangemeld.

Woensdagmiddag waren er al voorronden gehouden in “Heidehiem” in Emmen, “De Voorde” in Coevorden en in “De Schoel” in Sleen. De jury daar bestond uit ervaren leden van ’t Aol’ Volk, en studenten van de Pabo die streektaal in hun pakket hebben. De beste voordragers/voordraagsters konden door naar de Muzeval. Zo’n 40 kinderen, verdeeld in 2 categorieën, t.w. groep 1 t/m 5 en groep 6 t/m 8 streden daar om de fel begeerde Grada Eding-Askes bokaal.

Zo’n 400 bezoekers genoten ’s avonds van leuke, vlotte gedichten en van het dansen en zingen van de Jeugd en Kinderdansgroep van ’t Aol’ Volk. In de pauze en aan het eind tijdens het juryberaad werd er door de jeugd uit de zaal flink gedanst en gefeest op muziek van dweilorkest “Dinges”.

De jury, bestaande uit Aagje Blink, schrijfster actief met streektaal, Ineke de Jong, zingt in de streektaal en Harm Jan Lesschen, Taolschulte bij Huus van de Taol had het bij de jurering erg moeilijk. Alle kinderen zaten qua puntenaantal n.l. erg dicht bij elkaar. Opvallend was dat 5 van de 6 gedichten van de prijswinnaars waren geschreven door de moeders!

Uitslag groep 1, 2, 3, 4 en 5
1e prijs: Sanne Vrieling, Stidalschool, Dalerveen, met ”Rood haor”, door Hennie Vrieling
2e prijs: Bastiën Spang, B.W.B.school, Dalen, met “Hellig”, door Lammien Spang
3e prijs: Lisa Boevink/Anna van Es, Markeschool, Wachtum, met “Vriendinnen”, door Lineke Albring

Uitslag groep 6, 7 en 8
1e prijs: Vera Dassen, B.W.B.school, Dalen, met “Puberitus”, door Diana Kleine
2e prijs: Reinder Renting, de Piramide, Achterste Erm, met “Ziepkistenrees”, door Winanda Renting
3e prijs: Jarne Woltman, de Esdoorn, Weerdinge, met “Recessie”, door Jantje Woltman

De Grada Eding-Askes prijs: een geldprijs + wisselbeker was voor Vera Dassen van de B.W.B.school uit Dalen met “Puberitus”, geschreven door haar moeder Diana Kleine.

Alle prijswinnaars zijn uitgenodigd om volgend jaar hun gedicht te komen voordragen op de Drentendag op 5 april 2014 in zaal Meursing in Westerbork. Leden van Drentse Verenigingen uit het hele land komen die dag daar bij elkaar.

’t Aol’ Volk 65 jaar

Krans 1948-2013

In 1948 – 65 jaar geleden dus – werd de Drentse Vereniging ’t Aol’ Volk opgericht.
Zaterdag, 16 februari 2013, vanaf 16.00 uur, werd dit met ruim 140 vrijwilligers gevierd bij Hotel Emmen. Een aantal personen werd gehuldigd.

 

aolvolk_AA-2013-roel-driesEen speciale huldiging was er voor de heer Roel Dries. Hij ontving die middag een Koninklijke Onderscheiding uit handen van Burgemeester Cees Bijl voor 40 jaar vrijwilligerswerk bij onze vereniging. Roel Dries was een man, die – vooral achter de schermen – verschrikkelijk veel werk heeft verzet.

Onderstaande personen werden in het zonnetje gezet vanwege het feit dat ze 25 jaar actief waren voor de vereniging, zij kregen het verenigingsinsigne opgespeld.

Jantje Legendal – Blom
Zij was altijd aanwezig als ondersteuning bij de Toneelgroep en  werkte mee aan de Drentse kledingshows.

Aafke Bijl
Begonnen bij onze Jeugd- en Kinderdansgroep, heeft gedanst bij de volwassen dansgroep, is bestuurslid geweest en is de laatste jaren actief als toneelspeelster.

Rieks en Hennie Bos – Dijks
Rieks Bos was actief als ondersteuning bij de Toneelgroep en werkte mee aan Kledingshows. Hennie Bos: een duizendpoot, die zich voor alle activiteiten van de
vereniging – Bestuur,  Boerenbruiloft en Verloting – heeft ingezet, maar vooral op het gebied van de  kleding.

Jan en Thea Zwiers – Bakker
Jan was actief bij de Jeugd- en Kinderdansgroep en de Voordrachtcommissie
Thea zat in de Palmpaascommissie en beide zijn ze 25 jaar actief bij de Dansgroep.

Wicher Jonkers
Het verenigingsinsigne van Wicher werd postuum uitgereikt aan zijn echtgenote.
Wicher was bestuurslid en lid van de redactie van het verenigingsorgaan.

Er was zelfs 1 lid die reeds 60 jaar actief was, t.w. Henny Schirring.
Zij bekleedde binnen de vereniging diverse functies en vertegenwoordigde de vereniging ook  naar buiten.

 

H.T. BUISKOOL – Trofee

Aol-Volk-Buiskool_0014

Op de Algemene Ledenvergadering van de Drentse Vereniging ’t Aol’ Volk te Emmen,
werd woensdag 26 juni 2013 de H.T. BUISKOOL – Trofee uitgereikt aan de heer

Harm Jan Lesschen

As bliek van waardering veur zien anpak um mensken
in contact te brengen met Drenthe deur het geven
van cursussen in het Drents en deur lezingen te
geven over gewoontes en (aolde) gebroeken.

Behalve de Trofee was er een oorkonde en waren er bloemen.

Na afloop van de vergadering kregen de leden van ’t Aol’ Volk als verrassing een diavoorstelling
met uitleg over “Beelden in Drenthe” van Harm Jan Lesschen.

Van Koninginnedag naar Koningsdag

AV-Sdk-2013-001Gisteren – 1 oktober – was ’t Aol’ Volk er bij op Soestdijk, bij de officiële plaatsing van Koningsdag op de NationaleInventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland. Tevens was dit het startschot voor de Maand van de Geschiedenis. Aan de 480 aanwezige leden van de Federatie van Folkloristische Groepen was gevraagd om een herinnering aan Koninginnedag en een wens voor Koningsdag te noteren. Deze herinneringen en wensen werden verzameld in twee reusachtige kronen. Het defilé werd afgenomen door Royaltydeskundige Peter van der Vorst. Op paleis Soestdijk is Koninginnedag ontstaan. Op 1 oktober 2013 stonden we stil bij de overgang van Koninginnedag op Koningsdag.