Drentse kledingshow

Sinds vele jaren is ’t Aol’ Volk in het bezit van een unieke collectie kostuums, kledingstukken en sieraden. Tijdens het showen van deze authentieke collectie wordt een indruk verkregen van de vroegere kleedgewoonten van de Drenten.

AolVolk_Kleding_show_Lhee-2

Sinds 1948 is er vanuit verschillende gezichtshoeken kleding verzameld. Omdat men toen toneelstukken van vroeger speelde was hiervoor kleding nodig en daarnaast was er ook veel persoonlijke aandacht voor kleding van vroeger. Uiteindelijk mondde dit uit in shows van authentieke kleding uit de tijd van 1850 tot 1920.
Bij deze shows stonden 2 zaken centraal:
• Uit wat voor soort stof was het kledingstuk
• Bij wat voor gelegenheid trok men het aan.

Omdat de eerste shows werden gegeven door iemand die de kledingperiode uit rechtstreekse overlevering had meegekregen is het aannemelijk dat er veel meer werd verteld dan er op papier werd gezet, ca. 6 regels beschrijving.
Door aflossing van de presentatie verdween de achtergrondinformatie en dit had tot gevolg dat het in de shows eigenlijk steeds meer over stofjes ging en dat ze daarmee meer “vrouwgericht” werden.
In de laatste paar jaar is er door onderzoek van regionale historie nogal wat materiaal beschikbaar gekomen over onder meer de leefomstandigheden van diverse bevolkingsgroepen in de zuidoost Drentse regio.
Bij alle uitgebeelde kostuums kunnen zo specifieke zaken worden verteld over de drager zodat het niet langer om een pure kledingshow gaat maar evenzeer over een personageshow.
In totaal kunnen ca 30 verschillende personages worden getoond en besproken.

Een en ander wordt gepresenteerd in een programma van 60 tot 90 minuten exclusief pauzes. Dit zijn altijd selecties uit het totaal, afhankelijk van wat de beschikbare personen kunnen dragen. Immers een grote opgave is het vinden van “pasklare personen” omdat de oude kledingstukken bijna altijd tot de kleinere maten behoren.

Hiermee is de show aantrekkelijker voor het gemiddelde publiek geworden, het gaat nu ook over zaken die mannen en vaak zelfs jongeren interesseren. Als er een show wordt gegeven voor een “specifiek publiek” dan wordt hierop ingespeeld door het vertellen van bijzonderheden van zo’n groep in het verleden.

Al met al is een kledingshow een reisje naar het verleden van zuidoost Drenthe, de toenmalige omstandigheden en de bewoners van toen.